Fogyókúra vs. Életmód

2010.10.27. 23:40 | dietazz | Szólj hozzá!

Címkék: étkezési tippek

Ez eddig leírt bejegyzéseimben egy életmód alapköveiről olvashattál. Ebben a cikkben megosztom veled pontosan mit is jelent az hogy életmód, valamint ezt a dolgot össze is hasonlítjuk magával a fogyókúrázással.

Kezdjük a fogyókúrákkal!

Már maga a név is tartalmaza, hogy ez egy kúraszerű súlyvesztési mód. Ezek a rövid idejű, alkalmi módszerek nemcsak megterhelőek a szervezet számára, hanem hatástalanok is. A túlzott kalóriamegvonás (a napi szükséglet több mint 20%-kának elvétele) ugyan mutat eredményeket, de lássuk csak pontosabban, hogy mit is tartalmaznak ezek a leadott kilók!

Kilókat említettem ugyebár: a fogyókúrák során az emberek a mérleget használják mértékegységnek a testzsírszázalékuk (a testömeged hány százaléka zsír) számítása helyett. A kalóriamegvonás következtében valóban változik a súlyunk, ám ez téves sikert mutat. A gyors fogyás során a vesztett súly 40-60%-a színtiszta izom, 20-30%-a hasznos tápanyag (víz, glükén stb) és csak 10-30%-a a leadni kívánt fölösleges zsír. A tested a leadott kilók miatt valóban változott, vékonyodtál, elégedett lehetsz, DE mint írtam valójában nagyrészt az izmaidból veszítettél és a zsír ugyanúgy megmaradt a testeden, ráadálsul a rosszabbik fajta. Ugyan a bőröd alatt lévő zsír eltűnt, a szervek körül található zsigeri zsír megmaradt és ez komoly egészségügyi gondokat okozhat.

További problémát jelent a diétáknál, hogy lelassítják az anyagcserédet. Egy kg izom pihenő állapotban naponta 14-18 kalóriát éget el, míg egy kiló zsír ennek csupán a negyedét. Hogy miért olyan lényeges ez a súlyvesztés szempontjából? Nos azért, mert ha elérsz egy szintet, leadtad a kilók nagy részét az nagyrészt izomveszteségben és nem zsírveszteségben mutatkozik. Mivel már csak zsír van rajtad a zsír energiaszükségletéhez képest kell táplálkoznod ahhoz, hogy tovább fogyj, vagy akár csak fenntartsd az elért állapotot. Tudjuk, hogy a zsír negyed annyi kalóriát éget mint az izom, tehát negyed annyit kellene enned ahhoz, hogy tovább fogyhass. Vagyis: minél nagyobb a testzsírszázalékod, annál kevesebb kalóriára van szükséged, így annál kevesebbet kellene enned a testsúlyod megtartásához.

Utolsó, ámde lényeges negatívumként megemlíteném még a tápanyagmegvonásos diétákat. Ezek a diéták általában nagyon egyoldalúak, illetve mint a nevük is tartalmazza az alapjuk egy bizonyos tápanyag nélkülözése (pl.: szénhidrát megvonásos diéta, magas fehérjebevitelű diéta, stb). Ezen módszerek azért nem hatásosak mivel a szervezet ha megvonást észlel, vagyis nem kap utánpótlást a tápanyagból, jelen esetben pl. szénhidrátból, akkor úgymond bezárja a raktárakat és nem engedi használni a meglévő készleteket. Ezzel tehát pont az ellenkezőjét érhetjük el a kívánt eredménynek, ugyanis a szervezet nem éget szénhidrátot. (Ugyanez vonatkozik a zsírmegvonásra is.)

 

Életmód

A fogyókúrákkal ellentétben az életmódváltás hosszútávú és tartós eredményt hoz. Magábafoglalja az egészséges táplálkozást, a szabályozott mennyiségű kalóriabevitelt és a sportot.

Egészséges táplálkozás alatt értjük a tápanyagokban gazdag étkezést. Mivel a saját kalóriaszükségletethez ( "Számold!" bejegyzés ) tartod magad tulajdonképpen bármit ehetsz. Ez nem csak azért jó, mert kielégítheted a vágyaidat, hanem azért is, mert így minden szükséges anyagot megadsz a szervezeted számára. Nem kell vágyakozva nézned ahogy körülötted eszik az édességeket, nyugodtad ehetsz belőle, csak mértékkel. Mindig számold az energiamennyiségeket! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyél egész nap csak csokoládét. Törekedj a változatos étrendre!

Válassz olyan sportot ami belefér az időbeosztásodba, kellőképpen megmozgat és a lényeg, hogy élvezd! Próbálj ki minél több sportágat és azokat akár kombinálhatod is!

Olvasd a blogomat és a továbbiakban még több olyan információt osztok meg veled, amire szükséged lehet ahhoz hogy hatékonyan és könnyedén tudd alkalmazni a mindennapjaidban az egészséges életmódot, valamint hogy olyan külsőre tegyél szert amiről mindig is álmodtál!

kaloria.blog.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloria.blog.hu/api/trackback/id/tr542404135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása